Grytebrød med speltmel

Heisann!

I dag skal du få oppskrift på et super godt grytebrød som passer perfekt for hele familien. Dagens oppskrift er inspirert av Berit Nordstrand, men jeg har tatt meg noen friheter her og der.

Processed with VSCO with a5 preset

For oss passer speltmel svært godt til dagligdags bruk da begge barna mine reagerer på lyst vanlig hvetemel. Vi trodde lenge at Ulrik hadde glutenallergi, men det viste seg at han reagerte på sukkeret i hvetemel (fruktan). Dette er visst ganske vanlig og flere som mistenker de har cøliaki har egentlig en allergi mot hvetesukker. Når det er sagt betyr det at Ulrik kan ha gluten, men helst i form av andre meltyper enn hvetemel. Som familie ser vi at spelt fungerer best for alle sammen, og det er det melet jeg bruker i oppskrifter som krever mel.

Dette grytebrødet er veldig enkelt og lage, men det tar litt tid. Hvis du lager det om kvelden kan det heve over natten så er det klart til neste morgen. Har du litt ekstra tid på morgenkvisten kan du også lage det før du går på jobb, da er det klart til ettermiddagen. Grunnen til at det skal heve såpass lenge er mengden gjær som brukes i oppskriften.

Du trenger💛

 • 300 gram siktet speltmel 
 • 300 gram grovmalt speltmel 
 • 2dl havregryn 
 • 1ts tørrgjær 
 • 1ts havsalt 
 • 1ss lønnesirup/ honning 
 • 4,5dl kaldt vann 

Processed with VSCO with a5 preset

Slik gjør du💛

 1. Bland sammen alt det tørre. Bland ut lønnesirupen/ honningen i 1dl lunkent vann, og bland det deretter sammen med 4,5dl kaldt vann. 
 2. Bland væsken sammen med de tørre ingrediensene. Elt deigen i en kjøkkenmaskin eller for hånd i ca 5 minutter. 
 3. Dekk til deigen og la den heve over natten eller i ca 7-8 timer. 
 4. Når deigen er ferdig hevet elter du den for hånd i noen minutter og former den til et rundt brød. 
 5. Legg deigen på et bakepapir og dekk den til. Etterhev i ca 1,5 time. 
 6. Sett ovnen på 250 grader og forvarm jerngryten i 30 minutter før brødet skal stekes. 
 7. Løft bakepapiret forsiktig opp og flytt brødet over i den varme gryten. 
 8. Stek brødet med lokk på i 35 minutter. 
 9. Ta deretter av lokket og sett ned temperaturen til 200 grader og stek i ytterlige 15 minutter. Avkjøles på rist. 

Ha en fortsatt flott onsdagskveld!💛

Advertisements

Posted by

Hei og velkommen til bymariahaugland - en blogg som setter fokus på god mat, en positiv livsstil og en roligere hverdag. Jeg tror at det du spiser, hvordan du tar vare på kroppen din og hvordan du føler deg henger sammen. Min lidenskap er å sette fokus på en enkel, rolig og intuitiv livsstil. Jeg bor i Stavanger med min mann og mine to barn, Ulrik på 3 år og Klara på 1 år. De er en stor del av livet mitt og vil være en naturlig del av denne bloggen. Du vil også finne mat for hele familien samt sunne og næringsrike oppskrifter til barn. Mine oppskrifter er laget med gode råvarer, sunt fett og de er alle fri fra raffinert sukker. Her finner du inspirasjon til å lage mat som er sunn og god på smak. Jeg har fokus på en langvarig livsstilsendring og jeg vil vise deg hvordan du kan unngå «quick-fix» løsninger i hverdagen. Følg meg for herlige oppskrifter som både styrker kropp, humør og energinivå. Tusen takk for at nettopp du stopper innom - legg gjerne igjen en kommentar og ikke nøl med å ta kontakt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s